Megint szigorodik a székhelyszolgáltatás

Origo2017.06.13. 12:14

Egy minisztériumi rendelet alapján szigorodnak a székhelyszolgáltatókra és a szolgáltatást igénybevevő vállalkozókra vonatkozó jogszabályok. A módosítással az adócsalók kibúvóit akarják megakadályozni, a székhelyszolgáltatók szerint így viszont egy fontos és szükséges szolgáltatástól esnek el a cégek.

A székhelyszolgáltatók olyan szolgáltatók, akik azért működnek, hogy partnereiknek, partnereik helyett végezzék a cég ügyfélszolgálatát, illetve megbízás útján átvegyék hivatalos leveleiket, intézzék az adminisztrációs feladatokat. Magyarországon elsősorban a nagyvállalatok és multik élnek ezzel a lehetőséggel.

Bejó Ágnes, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, bár a köznyelv gyakran azonosítja a székhelyszolgáltatókat a fantomcégekkel, ennek a szolgáltatásnak valójában pont az a lényege, hogy a keresett cég megtalálható, bármikor elérhető legyen.

Szigorodik a széhelyszolgáltatás

Forrás: MTI/Marjai János

Az ügyvédi irodákat néhány éve zárták ki a székhelyszolgáltatók közül, az idei évtől pedig az adózás rendjéről szóló törvény szerint az a cég, amelyik igénybe vesz ilyen szolgáltatást, „kockázatos adózónak" minősül.

A székhelyszolgáltatást igénybe vevő vállalkozásokra vonatkozó követelmények azért szigorodnak, nehogy az adócsalók ki tudjanak bújni a hatósági ellenőrzések alól.

Július 1-jén egy fontos változás lép életbe: szeptembertől csak olyan ingatlanban működhet székhelyszolgáltató, amely annak kizárólagos tulajdonában áll, vagy amelyre a szolgáltató használati jogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték. Bejó Ágnes szerint ez lehetetlenség, ugyanis a Ptk. szerint a használati jog jogosultja ugyanis nem biztosíthat székhelyet más vállalkozásnak, ráadásul a legtöbb szolgáltató bérelt irodában működik.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!

 

<<<Vissza a cikkekhez

Copyright