Beszámolók, írások

2017. december:

KARÁCSONYFA

– fogyasztóvédelmi szempontból –

a Pest Megyei Békéltető Testület tapasztalatai alapján

December hónapban mindig időszerű téma a vásárlók körében a karácsonyfa beszerzése, illetve a vásárlással együtt járó bosszúságok. A fogyasztóvédelmi törvényben használatos szakmai kifejezéssel fogyasztóknak nevezzük a vásárlókat. A fogyasztók pedig karácsonyfának nevezik az ünnep jelképét, de valójában fenyőfa vásárlásról van szó. Karácsonyfa akkor lesz a fenyőfából, amikor feldíszítik, elhelyezik a gyertyákat, ellátják fényfüzérrel és a helyére kerül a lakásban, természetesen az ajándékokkal együtt.

A vártnál rosszabbul sikerült fenyőfa vásárlásból származó panasz esetében ritkán kell jogvitát is rendezni a békéltető testületi eljárásban, de szóbeli panasz, egyedi esetek tapasztalatainak néha indulatos elmondása, figyelem felhívás, tanácsadás kérés azért előfordul. A fenyőfa ügyében rendkívül nehezen bizonyítható a kereskedő felelőssége, sok esetben a vállalkozás nevét sem tudja a fogyasztó. Természetesen a fogyasztónak is van tennivalója, hogy a fa hosszabb ideig, akár néhány hétig is szép maradjon.

Az elmúlt években az ügyfelektől – tanácsadási feladataink során – tudomásunkra jutott esetek azt mutatják, hogy a leggyakoribb panasz az ár megállapítására illetve a fizetendő összegre vonatkozik. A fogyasztók panaszkodnak arra is, hogy szerintük idő előtt lehull a fenyőfa levele. A decemberben kivágott fák általában tovább tartanak. A tudomásunkra jutott információ szerint a kertészetekben lehet decemberben kivágott fát vásárolni. Alkalmi árusoknál inkább a novemberben kivágott fák árusítása jellemző. Ha jobban megnézzük a fát, ha erre van időnk, a frissesség csökkenését érzékelni lehet. Hozzátesszük, hogy nagyon egyszerű megoldással, egy vödör vízben elhelyezve, hűvös helyen tárolással azért csökkenthető, esetleg megelőzhető a lombhullás. A fenyőfa lombja az erdőben is megmarad, még viharban, hóesésben is. Az állandó nedvesség meghosszabbíthatja a kivágott fenyőfa életét, szépségét. Egyes vélemény szerint, ha a fenyőfa törzsét ferdére vágják, nagyobb felületen érintkezik nedvességgel. Ha valaki végképp nem tudja megoldani a fenyőfa megfelelő tárolását, lehet venni olyan fenyőt is, melynek nem hull le a lombja, legalább addig, ameddig arra szükségünk van.

A másik gyakori panasz oka a nyugtaadás elmulasztása. Ebből olyan esetben keletkezhet probléma, vita vagy fogyasztói jogvita, ha  a vásárló előre becsomagolt fenyőfát vásárol és otthon azt tapasztalja, hogy a termék nem hibátlan, például féloldalas, ferde vagy a gallyak rendezetlenek, vagy hiányosak stb. A reklamáció nyugta nélkül ritkán eredményes.

A kereskedők a vásárolt fenyőfa árát méterben mért hosszúság és a folyóméterenkénti ár szorzata alapján állapítják meg, esetenként nagyvonalúan, de azért inkább felfelé kerekítve mondják meg az árat. Természetesen kivételek mindig vannak. Ha a fizetendő összeget a folyóméter és az egységár szorzataként számítják ki, akkor elmaradhatna a fa hosszának felfelé kerekítése, vagy becsléssel történő megállapítása, erre a vásárláskor figyeljünk oda!

Vihetünk mérőeszközt magunkkal, így a fizetendő összeg nagyságrendjét a fogyasztó is könnyebben ki tudja számítani. A kereskedő az árat korrigálhatja a fenyőfa formájának, a gallyak rendezettségének, illetőleg a fa összképének figyelembe vételével, de ezt a fizetés előtt tisztázni kell. Ilyen esetben utólag a fogyasztó a helyszínről való távozás után, túlszámlázás miatt nem indíthat sikerrel békéltető testületi eljárást.

A legrövidebb idő alatt az alacsony árkategóriába tartozó lucfenyő levele hullik le, ezt az ezüstfenyő és a szerb luc követi. A nordmann és a kolorádói fenyő levele nem hullik, de a piaci tapasztalatok szerint ezek legalább kétszer annyiba kerülnek, mint az egyéb fenyők. Az árakról érdemes tájékozódni a vásárlás előtt, de az egységárak (Ft/m) az egyes árusoknál eltérőek lehetnek. A gyökeres fenyők is kb. kétszeres áron vásárolhatóak meg, mint a vágottak. A Pest Megyei Békéltető Testület információi szerint 2017-benn a lucfenyő ára folyóméterenként 3.000,- Ft, az ezüstfenyőé 5.000,- Ft, a nordmann fenyőé 8.000,- Ft. körüli összegért lesz megvásárolható. Az irányárak alapján kalkulálni lehet, hogy várhatóan mennyit kell fizetni az általunk elképzelt fenyőfáért. Az erdészeteknél vásárolható fenyőfák olcsóbbak, mint az árusoknál beszerezhető fák.

Az árusokhoz kerülő fenyőfákat általában karácsonyfának történő felhasználás céljából termesztik. A fenyőfát termesztők szerint a fa 5-10 év alatt fejlődik az értékesíthető állapotba. A kereskedőknél leggyakrabban a finom illatú lucfenyő és az ezüstfenyő, valamint a nordmann fenyő szerezhető be. A karácsonyfák magasságának általában a lakások belmagassága szab határt. Lakótelepi és általában a városi lakásokban kettő, maximum kettő és fél méternél nagyobb fenyőfát nem célszerű vásárolni. Ügyeljünk a fa stabil elhelyezéséhez szükséges „talp” beszerzésére is. Tűzeset a fa eldőléséből is keletkezhet.

Felhívjuk a tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a bekapcsolva, magára hagyott fényfüzérek tűzet okozhatnak, nem csak a karácsonyfa éghet le, de lakástűz is keletkezhet, főleg a kis keresztmetszetű vezeték miatt. Csak ellenőrzött (TÜV, MEEI) fényfüzért és lehetőleg szaküzletben vásároljunk, legyen nyugta is a vásárlásról! A karácsonyfa díszkivilágítását kapcsoljuk ki, ha távozunk a lakásból, ugyanezt tegyük éjszakára is.

Őszintén reméljük, hogy a Pest Megyei Békéltető Testület összegyűjtött évtizedes tapasztalatai segítik Önöket a fenyőfa vásárlás örömet is jelentő lebonyolításában.

Látogassák meg 2018-ban is a www.panaszrendezes.hu honlapunkat és kísérjék figyelemmel a honlapon is megtekinthető televíziós fogyasztóvédelmi műsorainkat! A honlapunkon a Panaszküldés menüpontban benyújthatnak jogvita rendezésére irányuló kérelmet. Honlapunk elérhető a www.pestmegyeibekelteto.hu címen is.

A Pest Megyei Békéltető Testület karácsonyi fogyasztóvédelmi új műsorait sugározza premier adásban 2017. december 12-én és 26-án a Duna-Media Televízió.

Elérthető: www.duna-media.hu / Fogyasztóvédelmi Vaku

Televíziós műsoraink a honlapunkon is megtekinthetők.

Kellemes karácsonyi ünnepeket a boldog új évet kívánunk honlapunk minden kedves Látogatójának, Olvasójának!

Pest Megyei Békéltető Testület
Dr. Csanádi Károly
elnök

2013. január – Jönnek a fogyasztóvédelmi referensek és a rezsipontok